2022-04-28 08:41:44• hírek • Bede Emőke

Az ukránok Szatmár megyei helyzetéről egyeztettek

Szerdán ismét összeült a prefektúra gyűléstermében a Szociális Párbeszéd bizottsága, melynek ez alkalommal mindössze két napirendi pontot kellett megtárgyalnia. Elsőként a Szatmár megyében maradt ukrán munkavállalók és gyerekek kérdéséről egyeztettek, majd a Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke, Nicolae Baciu kérésére a nyugdíjtörvény is szóba került.

Simona Dersidan, a Szatmár Megyei Munkerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezetője elmondta, a AJOFM nyilvántartásába ez idáig 57 ukrán menekült került be, s közülük 46 főnek már sikerült is állást találni. A legtöbben a ruha- és textiliparban helyezkedtek el, de van olyan, aki épületbontóként, konyhai kisegítőként, segédfelszolgálóként vagy akár gépészmérnök-tervezőként kezdett el dolgozni megyénkben. Dersidan emlékeztette a jelenlevőket, hogy az ügynökség igyekszik minden dolgozni vágyó személynek segítséget nyújtani, azaz nem csak az ukrán, hanem a román állampolgároknak is, ugyanakkor együttműködik a helyi munkáltatókkal is, akik a betöltésre váró helyekről folyamatosan értesítik az AJOFM-et.


Ami az ukrán gyerekeket illeti, jelen pillanatig 129 gyereket integráltak a Szatmár megyei oktatási rendszerbe, 96-ot városon, 33-at pedig vidéken. 40 gyerek még óvodás korú, 39-en elemi osztályba járnak, 37-en az általános iskolai oktatásban vesznek részt, további 13-an pedig már középiskolába járnak.


A bizottsági ülés utolsó napirendi pontjaként Simona Dumuta, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóhelyettese a nyugdíjtörvény legutóbbi változásait ismertette, különös tekintettel a

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: